Home Health Czy już czas wprowadzić podatek na makaron?: Lekarz, który ostrzegał przed ultraprzetworzoną...

Czy już czas wprowadzić podatek na makaron?: Lekarz, który ostrzegał przed ultraprzetworzoną żywnością, wzywa do zaostrzenia środków | globalny rozwój

5
0

PBiedni studenci, chcący przeżyć do Bożego Narodzenia na makaronach błyskawicznych i płatkach śniadaniowych, uważają, że już czas nałożyć podatek na ten makaron i myślą nawet o lodach.

Profesor Carlos Augusto Monteiro Mówi, że siła dowodów na problemy, jakie ta żywność powoduje dla „większości układów organizmu”, „nie pozostawia wątpliwości”, że rządy muszą działać już teraz.

„Potrzebujemy jak najszybciej zdecydowanej polityki” dotyczącej żywności ultraprzetworzonej (UPF), aby ograniczyć choroby przewlekłe w krajach na całym świecie, mówi Monteiro. Jeśli będziemy czekać kolejne dziesięć lat z podjęciem działań, „będzie to tragedia, bo to ma swoją cenę”.

Jego zespół z Uniwersytetu w São Paulo w Brazylii opracował nowa gwiazda System klasyfikacji żywności zaproponowany po raz pierwszy w 2009 r. i powszechnie przyjęty dzisiaj. Grupuje je według stopnia przetworzenia, od kategorii pierwszej (żywność nieprzetworzona lub minimalnie przetworzona, taka jak całe owoce i warzywa) do kategorii czwartej (ultraprzetworzona).

Do tej kategorii zaliczają się produkty spożywcze poddane obróbce przemysłowej zrobiony fabrycznieczęsto używa Sztuczne aromaty, emulgatory i barwnikiNależą do nich napoje bezalkoholowe i pakowane przekąski, które zwykle są bardzo smaczne i zawierają dużo kalorii, ale stosunkowo mało składników odżywczych.

Krytycy twierdzą, że UPF to źle zdefiniowana kategoria i że istniejące polityki zdrowotne, takie jak te mające na celu ograniczenie spożycia cukru i soli, są wystarczające, aby uporać się z potencjalnym zagrożeniem.

Monteiro przyznaje, że niektóre produkty spożywcze zaliczają się do kategorii „ultraprzetworzona” i „przetworzona”, co stanowi problem dla organów regulacyjnych.

UPF zawierają wyższy poziom soli, cukru, tłuszczu i dodatków, które są powiązane z otyłością, rakiem, cukrzycą typu 2 i chorobami układu krążenia. Zdjęcie: Tom Kelley/Getty

„Chleb pełnoziarnisty z emulgatorami i dodatkiem błonnika jest z definicji ultraprzetworzony technicznie, ale z pewnością nie jest to najgorszy produkt” – mówi.

„Myślę, że rozwiązaniem jest: zapomnij o technicznej definicji żywności ultraprzetworzonej i skup się na wszystkich grupach żywności, które najprawdopodobniej są ultraprzetworzone” – mówi Monteiro.

Do produktów wyraźnie zaklasyfikowanych jako UPF zalicza się odtworzone produkty mięsne, makarony instant i napoje bezalkoholowe. I dodaje: „Jeśli weźmiemy na przykład lody. Prawdopodobnie 99% lodów na rynku brytyjskim to lody ultraprzetworzone. A może jest 1%, którego nie ma, co prawdopodobnie jest bardzo drogie. Co by się więc stało, gdybyśmy opodatkowali wszystkie lody? Doskonały!”.

„UPF są produkowane, aby zastąpić żywność nieprzetworzoną” – mówi Monteiro. Zdjęcie: Victor Moriyama/The Guardian

Agresywna sprzedaż żywności ultraprzetworzonej w krajach rozwijających się i wśród najbiedniejszych społeczności Zwłaszcza, Działacze twierdzą, że powoduje to kryzys związany z chorobami niezakaźnymi.

Na początku tego roku Monteiro przemawiał na Międzynarodowym Kongresie nt Otyłość W São Paulo, gdzie zaprezentowano badania, które wykazały, że wskaźniki otyłości w kraju szybko rosną. Brazylia jest na dobrej drodze, aby do 2030 r. 68% dorosłych miało nadwagę lub otyłość, co oznacza wzrost w porównaniu z obecnymi 62%.

Poprosił, aby międzynarodowe firmy spożywcze produkujące UPF… traktowani jak firmy tytoniowemuszą umieszczać ostrzeżenia na przodzie opakowania i podlegają podatkom oraz kampaniom na rzecz zdrowia publicznego.

Monteiro twierdzi, że był zaskoczony ilością i spójnością dowodów zgromadzonych w ciągu ostatnich pięciu lat. Niedawno zebrano wyniki 70 badań kohortowych, w których przez długi czas obserwowano duże grupy ludzi, aby sprawdzić wpływ diety na ich zdrowie, i stwierdzono, że 62 z nich wykazało, że UPF są powiązane z problemami zdrowotnymi.

Badania mają charakter obserwacyjny – nie mogą wykazać ponad wszelką wątpliwość, że UPF powoduje problemy zdrowotne – jednak, jak podkreśla Monteiro, był to ten sam rodzaj dowodów, które powiązały palenie z rakiem płuc.

„Jest naprawdę silny i to nie tylko przy otyłości czy cukrzycy, ale także przy chorobach układu krążenia, psychicznych, nerek, wątroby i przewodu pokarmowego. Mówimy więc o wystawie [to UPF] „co uszkadza większość układów organizmu”.

UPF stanowią już ponad połowę spożycia energii w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Kanadzie i Australii. Ilustracja: Projekt Strażnika

Uważa, że ​​nadszedł czas na światową konwencję w sprawie żywności ultraprzetworzonej, porównywalną do tej nałożonej na przemysł tytoniowy: międzynarodowy traktat mający na celu ograniczenie popytu i podaży, który uniemożliwia koncernom tytoniowym wywieranie presji na ONZ i Światową Organizację Handlu. Zdrowie Organizacja i sponsoring konferencji naukowych.

Jego zdaniem istnieją oczywiste różnice między UPF a tytoniem, a najmniejsza z nich polega na tym, że związek między dietą a zdrowiem jest bardziej złożony niż związek między paleniem a chorobami. Jednak, jak twierdzi, oba „zwiększają ryzyko wielu poważnych chorób” i są „wytwarzane przez duże ponadnarodowe korporacje posiadające ogromną władzę”.

Szybki przewodnik

Czym jest żywność ultraprzetworzona?

Pokazywać

Żywność ultraprzetworzona wymaga niezwykle zaawansowanego procesu produkcyjnego. Należą do nich wszelkie produkty mleczne w proszku, wiele komercyjnych produktów spożywczych dla niemowląt i małych dzieci, napoje bezalkoholowe i słodycze, fast foody, przekąski, ciastka i ciasta, a także masowo produkowane pieczywo i płatki śniadaniowe, dania gotowe i desery.

Co zawierają te produkty?

Ultra przetworzone składniki obejmują koncentraty soków owocowych, maltodekstrynę, dekstrozę, złoty syrop, uwodornione oleje, izolat białka sojowego, gluten, „mięso oddzielone mechanicznie”, organiczne odwodnione białka jaj, a także skrobię ryżową oraz błonnik ziemniaczany i kukurydziany. Dodatki takie jak glutaminian sodu, barwniki, zagęszczacze i środki glazurujące są również poddawane ultraprzetworzeniu.

Dlaczego to jest ważne?

Żywność ultraprzetworzona zawiera wyższy poziom soli, cukru, tłuszczu i dodatków, które są powiązane z otyłością, nowotworami, cukrzycą typu 2 i chorobami układu krążenia. Mają także zazwyczaj niższy poziom białka, cynku, magnezu, witamin A, C, D, E, B12 i niacyny potrzebnych do optymalnego wzrostu i rozwoju dziecka. Uważa się również, że istnieją inne mechanizmy, które mogą wiązać UPF z gorszymi skutkami zdrowotnymi, w tym negatywnym wpływem na rozwój mikroflory jelitowej.
Anny Bawden

Dziękuję za komentarze.

Krajowe wytyczne żywieniowe powinny zalecać ludziom, aby w jak największym stopniu unikali UPF, mówi Monteiro, zauważając, że dowody wskazują, że nawet dieta stosunkowo wysokiej jakości może zostać zachwiana w wyniku zwiększenia spożycia takiej żywności.

„Utracono ochronę” – argumentuje. „Oznacza to, że nie możesz powiedzieć: «No cóż, zjadłem już dzisiaj owoce i warzywa, mogę zjeść więcej»”. [drink] trzy puszki Coca-Coli. „Nie, nie możesz”.

Monteiro dodaje, że zmianom w wytycznych powinny towarzyszyć podatki i ograniczenia marketingowe. BrazyliaDoradzał w zakresie reform podatkowych, które doprowadzą do zerowych lub niskich podatków od żywności minimalnie przetworzonej oraz wysokich podatków od UPF.

Gotowe posiłki do sprzedaży w Wielkiej Brytanii, gdzie według Monteiro zniszczona została tradycyjna kultura jedzenia. Zdjęcie: Jack Sullivan/Alamy

Kwestionuje pogląd, że niektóre ultraprzetworzone procesy mogą sprawić, że żywność będzie zdrowsza, i argumentuje, że zmiana składu zbyt często oznacza po prostu zwiększenie smaku żywności, w związku z czym konsumenci kupują i jedzą więcej.

„UPF są produkowane w celu wyparcia żywności nieprzetworzonej, więc są to produkty innowacyjne: nowe pieczywo, nowe jogurty, nowe zupy, nowe pizze zastępujące tradycyjną pizzę, tradycyjne jogurty, tradycyjne sery, tradycyjne pieczywo itp.”

Są one „niezwykle smaczne, dzięki czemu naprawdę bardzo szybko docierają do naszego mózgu i sprawiają ogromną przyjemność”.

Chociaż jogurt smakowy (przykład UPF) jest „oczywiście lepszy niż napój bezalkoholowy – ma trochę wapnia, ma trochę białka – a co jeśli porównam ultra przetworzony jogurt smakowy z jogurtem naturalnym z owocami?”

Moreira nie traktuje poważnie argumentu, że dodatkowe podatki najbardziej uderzają w najbiedniejszych, ponieważ dotowane fundusze emerytalne są zwykle tańsze. Można temu zaradzić za pomocą konkretnych polityk i wsparcia społecznego – twierdzi.

Smak lata? Prawie wszystkie lody są ultraprzetworzone. Zdjęcie: Władimir Zuev/Alamy

Może to oznaczać pracę nad poprawą podaży świeżych owoców i warzyw na „pustyniach żywności”, takich jak brazylijskie fawele, mówi. Ale „śmieszne” jest używanie tego jako „powodu, aby nie promować zdrowej żywności i diet”.

„Nikt nie mówi, że należy zakazać żywności ultraprzetworzonej” – mówi i dodaje: „Nie zakazujemy tytoniu ani alkoholu”.

Jego zdaniem kraje znajdują się w jednej z dwóch sytuacji. W stanach zachodnich, takich jak Stany Zjednoczone, Wielka Brytania, Australia i Kanada, tradycyjne kultury żywieniowe zostały „zniszczone”, a UPF stanowią już większość spożycia energii przez społeczeństwo.około 66% dla nastolatków w Wielkiej Brytanii), a jego zdaniem liczba ta stabilizuje się.

W innych, szczególnie w „krajach o niskich i średnich dochodach”, konsumpcja UPF jest niższa, ale „rośnie bardzo szybko”.

W mniej zamożnych krajach choroby przewlekłe związane z UPF mogą oznaczać dziesięciolecia cierpień pacjentów i koszty opieki zdrowotnej, „które po prostu nie są dostępne” – mówi.

Dla niego jedzenie UPF to „wyjątek”. Podczas niedawnej podróży do Europy nie mógł znaleźć w żadnym supermarkecie czekolady pozbawionej emulgatorów, aromatów i barwników – mówi i dodaje: „Kupiłem to, co znalazłem”.

Source link