Home News Ujawniono żywność, która może zwiększać ryzyko cukrzycy typu 1 u dzieci

Ujawniono żywność, która może zwiększać ryzyko cukrzycy typu 1 u dzieci

13
0


Naukowcy odkryli, że niektóre pokarmy mogą zwiększać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 1 u Twojego dziecka.

Jak wynika z nowych badań, które mają zostać zaprezentowane na konferencji Europejskiego Stowarzyszenia Badań nad Medycyną (EASD) w Hiszpanii, dieta bogata w owies, żyto i niektóre owoce wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 1.

Co ciekawe, inne owoce, takie jak jagody, wiążą się ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę.

Cukrzyca typu 1 jest chorobą autoimmunologiczną, w której układ odpornościowy organizmu atakuje i niszczy komórki trzustki wytwarzające insulinę. W rezultacie organizm wytwarza niewielką ilość insuliny lub nie wytwarza jej wcale – hormonu, który pomaga przenosić cukier z krwi do komórek w celu uzyskania energii. Osoby chore na cukrzycę typu 1 muszą przyjmować zastrzyki z insuliny lub używać pompy insulinowej, aby kontrolować poziom cukru we krwi. Cukrzyca typu 1 zwykle rozpoczyna się u dzieci lub młodych dorosłych, ale może wystąpić w każdym wieku.

„Cukrzyca typu 1 to poważna choroba wymagająca leczenia przez całe życie i dlatego stanowi znaczne obciążenie dla pacjenta i jego rodziny” – Suvi Virtanen, współautorka badania i profesor w Fińskim Instytucie Zdrowia i Opieki Społecznej w Helsinkach w Finlandii. „Może powodować powikłania, w tym problemy z oczami, sercem, nerwami i nerkami, skracać średnią długość życia i skutkować znacznymi kosztami opieki zdrowotnej (około 1 miliona euro na pacjenta w Finlandii). »

Naukowcy twierdzą, że przeanalizowali dietę ponad 5600 fińskich dzieci, które miały genetyczną predyspozycję do cukrzycy typu 1 od urodzenia do 6. roku życia i do tego czasu u 94 z nich rozwinęła się cukrzyca typu 1. U kolejnych 206 dzieci rozwinęła się cukrzyca wyspowa autoimmunizacja, czyli stan, w którym układ odpornościowy zaczyna atakować komórki wytwarzające insulinę, co zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy typu 1 w przyszłości.

„O ile nam wiadomo, po raz pierwszy pod uwagę brana jest cała dieta dziecka” – stwierdziła Virtanen.

Odkryli, że dzieci, które jadły więcej owsa, żyta, sfermentowanych produktów mlecznych, owoców takich jak banany i pszenicy, były bardziej narażone na rozwój cukrzycy typu 1.

jedzenie dla dzieci
Naukowcy odkryli związek między niektórymi pokarmami a rozwojem cukrzycy typu 1.

WIĘCEJ OBRAZÓW ISTOCK/GETTY

Dzieci, które jadły więcej jagód (w tym truskawek, jagód, borówek, malin i czarnych porzeczek) były mniej narażone na rozwój cukrzycy typu 1.

„Jagody są szczególnie bogate w polifenole, związki roślinne, które mogą łagodzić stany zapalne związane z rozwojem cukrzycy typu 1” – powiedziała Virtanen. „Z drugiej strony owoce mogą zawierać szkodliwe substancje, których nie ma w jagodach. Na przykład jagody mogą nie zawierać pestycydów występujących w innych owocach. »

Warzywa krzyżowe, takie jak brokuły, kalafior i kapusta, również zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 1.

„Ważne jest określenie, które czynniki obecne w tej żywności są odpowiedzialne za te skojarzenia. Czy w kilku produktach spożywczych występują te same czynniki przyczynowe lub ochronne? – powiedział Virtanen. „Jeśli na przykład okaże się, że jagody zawierają szczególny czynnik ochronny, tę substancję lub same jagody można zastosować w celu zapobiegania cukrzycy typu 1”.

Dodała: „Gwałtowny wzrost zachorowań na cukrzycę typu 1 u dzieci sugeruje, że czynniki środowiskowe odgrywają ważną rolę w rozwoju choroby. Identyfikacja tych czynników umożliwi opracowanie strategii zapobiegania temu zjawisku i jego powikłaniom. »

Naukowcy zauważają jednak, że ponieważ wszystkie te produkty spożywcze są ogólnie uważane za zdrowe, jest zbyt wcześnie, aby zalecać ich unikanie do czasu przeprowadzenia dalszych badań.

„Wiele produktów spożywczych, które, jak stwierdziliśmy, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu 1 i procesem chorobowym, uważa się za część zdrowej diety i ważne jest, aby nasze ustalenia zostały powtórzone w innych badaniach, zanim ktokolwiek rozważy wprowadzenie zmian w diecie swojego dziecka” – powiedziała Virtanen. .

Inni eksperci zgadzają się, że są to bardzo wstępne badania i że należy przeprowadzić znacznie więcej badań nad wpływem tej żywności na cukrzycę typu 1.

„To badanie może być przydatne w ustaleniu, czy może istnieć związek między spożywaniem przez dzieci różnych produktów spożywczych a ryzykiem zdiagnozowania cukrzycy typu 1 (T1D) lub chorób, które mogą później prowadzić do T1D. Jednak, jak słusznie twierdzą naukowcy, jest zdecydowanie za wcześnie, aby stwierdzić, czy ustalenia powinny prowadzić do zaleceń dietetycznych. Wynika to jasno nawet z ograniczonych informacji, którymi dysponujemy do tej pory” – stwierdził w oświadczeniu Kevin McConway, emerytowany profesor statystyki stosowanej na Open University w Wielkiej Brytanii.

„Jednym z głównych powodów jest to, że badanie ma charakter obserwacyjny: badacze nie przydzielili dzieciom żadnej konkretnej diety, ale po prostu jadły to, co i tak by zjadły. Naukowcy obserwowali i rejestrowali to, co jedli, a także obserwowali diagnozę cukrzycy typu 1 i powiązane skutki zdrowotne. »

Ponadto badanie nie zostało jeszcze opublikowane w recenzowanym czasopiśmie.

Czy masz pomysł na historię naukową, która Newsweek powinno być zakryte? Masz pytanie dotyczące cukrzycy? Daj nam znać pod adresem [email protected].

Referencje

Virtanen, SM, EJ Peltonen, L. Hakola, S. Niinistö, H.-M. Takkinen, S. Ahonen, M. Akerlund, U. Uusitalo, M. Mattila, TEI Salo, J. Ilonen, J. Toppari, R. Veijola, M. Knip i J. Nevalainen. (2024, 9 września). Spożycie żywności związane z ryzykiem autoimmunizacji wysp i cukrzycy typu 1. Doroczne spotkanie EASD, Madryt, Hiszpania.



Source link